Waarom is onderhoud belangrijk?

Onderhoud betekent het in een aanvaardbare conditie houden van woningen. Een woning heeft te maken met een geleidelijke afname van functionaliteit, door weersomstandigheden, slijtage en veroudering. Onderhoud is noodzakelijk om de kwaliteit en het comfort van de woning te waarborgen. Er zijn verschillende soorten onderhoud, namelijk proactief en reactief onderhoud.

In het geval van reactief onderhoud, treedt men pas op wanneer er een dwang of drang aanwezig is. Bijvoorbeeld wanneer er sporen van houtrot in een kozijn aanwezig zijn. Daarnaast is er proactief onderhoud, waar men actief onderhoud uitvoert op basis van kennis van de woning of bepaalde onderdelen daarvan. De focus ligt hierbij op het voorkomen van eventuele schadeposten. Veelal gebeurt dit op basis van een meerjarenonderhoudsplan.

Preventief onderhoud

Het onderhoud dat proactief aan huizen wordt gepleegd wordt preventief onderhoud genoemd. Het is onderhoud ter voorkoming van schade en ter verhoging van de betrouwbaarheid van de woning, wat de mate van comfortabel wonen bepaalt. Vaak is de keuze van preventief onderhoud een kostenafweging, het is duurder dan reactief onderhoud maar bespaart ook veel geld.

Planmatig onderhoud

Het uitvoeren van onderhoud op basis van een plan wordt planmatig onderhoud genoemd. Planmatig onderhoud is net als preventief onderhoud proactief en ter voorkoming van schade. Een plan of planning biedt inzicht in de onderhoudsvraag van een woning op langere termijn. Daarnaast bouwt het een historie van gepleegd onderhoud en de daarbij behorende kosten op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *