Voorkom schoorsteenbranden

In landen als Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland is jaarlijks schoorsteen vegen verplicht. In Nederland wordt het schoorsteen vegen slechts aangeraden. De verzekering stelt echter steeds vaker eisen rondom het schoonmaken van schoorstenen en de aantoonbaarheid daarvan.

Slechts 40 procent van de schoorstenen in Nederland wordt periodiek geveegd. Dat verhoogt de kans op schoorsteenbranden, die zijn er ongeveer 2000 per jaar. Een schoorsteenveger veegt het rookkanaal en geeft daarna ook advies over stookgedrag en de afmetingen en constructie van het rookkanaal.

Achterstallig onderhoud

Een schoorsteenbrand kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat het doordat het kanaal een niet geveegd is. De deeltjes in het kanaal kunnen dan vlam vatten. De ophopingen in het kanaal zijn vaak veroorzaakt door het stookgedrag, maar ook van buitenaf kunnen verstoppingen ontstaan door takken en bladeren.

Een onderhoudsplanning

Een onderhoudsplanning kan helpen om een preventieve manier van onderhoud te plegen. Met een planning wordt de huiseigenaar tijdig geattendeerd op toekomstig onderhoud en worden hoge reparatiekosten voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *