Zijn parketvloeren duurzaam?

Tegenwoordig wordt bij elke investering afgewogen of zij duurzaam is of niet. Is het product op een verantwoorde manier geproduceerd en zijn de grondstoffen op een juiste manier verkregen? Ook met het oog op onderhoud en levensduur dient het een duurzaam product te zijn. Parket vloeren is zo’n product waarbij soms vraagtekens worden geplaatst.

Is het gebruik van hout duurzaam?

Hout wordt al eeuwenlang gebruikt als materiaal voor de bouw van huizen en andere constructies, meubels en vloeren. Dit heeft over de loop van de jaren een enorme impact gehad op de bossen op de wereld. Mede hierdoor zijn er in de afgelopen decennia verschillende instanties opgericht om toezicht te houden op bosbeheer. Ook overheden zijn actief bezig om bossen in stand te houden. Meer en meer producenten gaan op zoek naar duurzame grondstoffen, bijvoorbeeld naar hout uit hernieuwbare bronnen. Dit geldt ook voor producenten van parketvloeren, kies altijd voor een merk met een duurzaamheidslabel. Durf deze kwestie gerust voor te leggen aan de producent!

De charme van parketvloeren

Het grote voordeel van een parketvloer is de warme uitstraling dat het heeft. Het creëert een natuurlijke uitstraling en sfeer in uw woning. Ook heeft een parketvloer een natuurlijk isolerende eigenschap. Het geeft onder andere een aangenaam gevoel als men er met blote voeten overheen loopt.

Levensduur van parketvloeren

Wat betreft de levensduur van vloeren kunnen we stellen dat een parketvloeren waarschijnlijk een van de beste keuzes zal zijn. Dit wordt in grote mate bepaalt door de houtsoort en opbouw/behandeling. Houtsoorten als eik, beuk en es zijn erg hard en slijtvast. Het behandelen van de parketvloer kunt u zelf uitvoeren of laten uitvoeren. De meeste parketvloeren zijn tegenwoordig op voorhand al behandeld. Regelmatig onderhoud (lees: schuren en opnieuw behandelen), bij voorbaat elke 8 tot 15 jaar, draagt bij aan een nog langere levensduur.

Zijn er ook nadelen?

Ja, zoals altijd zijn er ook nadelen. Een parketvloer is namelijk niet voor elke woning weggelegd. Vooral ventilatie en de hoeveelheid lucht zijn belangrijke factoren die bepalen of een parketvloer lang mee gaat. Teveel vocht kan ervoor zorgen dat er houtrot ontstaan, te weinig vocht kan ervoor zorgen dat er naden en kieren ontstaan in de vloer. Veel mensen die een parketvloer in hun huis hebben beschikken over een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Op deze manier ontstaat het perfecte klimaat voor parketvloeren.

Innovaties in parketvloeren

Ook op het gebied van parketvloeren vinden er verschillende interessante innovaties plaats. Zo bestaan er tegenwoordig vloeren als lamelparket. Deze vloer heeft een toplaag van echt hardhout met een onderlaag van goedkoper ander hout. Het voordeel hiervan is dat het veel goedkoper in aanschaf is maar toch de charme en warmte geeft van een houten vloer.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Het belang van schoorsteen vegen?

Het is streng aangeraden om de schoorsteen regelmatig te vegen, het kan namelijk van levensbelang zijn! In omliggende landen zoals Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland is jaarlijks schoorsteenvegen verplicht voor woningeigenaren. In tegenstelling tot Nederland, waar het slechts wordt aangeraden. Het feit dat het in die landen verplicht gesteld word, geeft aan dat het […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

Een sluipmoordenaar: Koolmonoxide

In de comfortabele omgeving van ons huis denken we vaak niet aan onzichtbare bedreigingen, maar één stille sluipmoordenaar kan ongemerkt binnendringen: koolmonoxide (CO). Deze kleurloze, reukloze gaswolk kan ontstaan door verschillende huishoudelijke apparaten, zoals de CV-ketel, en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, en in sommige gevallen zelfs fataal zijn. Achterstallig onderhoud aan huishoudelijke apparaten, vooral […]

Jeroen op 't Hoog
No comments

De gevaren van asbest

Asbest, een bekend, maar berucht materiaal dat vaak nog in huizen of schuurtjes te vinden is. De schadelijke gezondheidseffecten ervan zijn bij velen bekend, maar wat maakt dit materiaal zo specifiek en waarom was het vroeger zo wijdverspreid? In deze blogpost duiken we dieper in op de wereld van asbest, waarbij we niet alleen de […]

Jeroen op 't Hoog
2